29.11.07

Καημένο μου δασάκι...

Μικρό τμήμα μεγαλύτερης φωτογραφίας - αποψίλωση του Βόρνεο, Ινδονησία (World Resources Institute)

Στην ετήσια έκθεση Human Development Report που κυκλοφόρησε προχθές από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Development Program) επισημαίνονται οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις εξαιτίας της παραγωγής φοινικέλαιου καθώς θεωρείται περίφημο βιοκαύσιμο, χρησιμοποιείται στην κοσμετολογία και είναι πλούσιο σε θρεπτική αξία διατροφικό συστατικό. Από όλα αυτά βγάζει κανείς το συμπέρασμα ότι τόσο η ζήτηση όσο και η εκμετάλλευσή του είναι τεράστια. Άρα το φοινικέλαιο έχει ένα βαρύ οικολογικό κόστος.

" Η επέκταση της καλλιέργειάς του (oil palm) στην Ανατολική Ασία έχει συνδυαστεί με την εκτενή αποψίλωση περιοχών και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" αναφέρει η έκθεση.

"Ως αποτέλεσμα της αποψίλωσης, η οποία ένα μέρος γίνεται για το φοινικέλαιο, είναι η αναρρίχηση της Ινδονησίας στην τρίτη θέση των κρατών με την υψηλότερη εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα" βρίσκουμε παρακάτω στην ίδια έκθεση.

Η έκθεση του UNDP καταδεικνύει τους κινδύνους σε άλλα Ασιατικά κράτη όπως τη Burma, την Thailand και από την Cambodia έως το Vietnam και τις Philippines ώστε να μην ακολουθήσουν την ίδια τακτική οικολογικής επιβάρυνσης εξαιτίας της καλλιέργειας του φοινικέλαιου.

Ήδη, από το 2005 τα στοιχεία δείχουν ότι η καλλιέργεια του φοινικέλαιου έφτανε τα 12 εκατομμύρια εκτάρια, διπλάσια έκταση από αυτή του 1997. Η Ινδονησία σχεδιάζει τη μετατροπή ακόμη περισσότερων δασικών περιοχών σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις φοινικέλαιου. Η φετινή χρονιά κλείνει με την υπογραφή 58 συμβολαίων αξίας $12.4 δις για την παραγωγή 200,000 βαρελιών βιοκαύσιμου την ημέρα έως το 2010.

Σύμφωνα με περιβαλλοντολόγους, η καταστροφή των δασών σημαίνει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, μιας και τα δάση μπορούν να "απορροφήσουν" 30% διοξειδίου του άνθρακα. Τα ευρήματα της έκθεσης θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος στην συνάντηση των 180 κρατών για τις κλιματικές αλλαγές που διοργανώνεται από τα Ηνωμένα Έθνη στο Bali.

Πηγή: treehugger