20.12.07

Το Jurassic Park στο Dubai;


Ένα νέο θεματικό πάρκο κόστους $1 δις δολλάρια θα ανοίξει στα τέλη του 2008 στο Dubai το οποίο θα ταξιδεύει τους επισκέπτες του στην Ιουράσιο περίοδο ή αλλιώς Jurassic Period. Το πάρκο θα διαθέτει 100 δεινόσαυρους ρομπότ από 40 διαφορετικά είδη.

Το θεματικό πάρκο θα ονομάζεται, Restless Planet και θα είναι το σπίτι της μεγαλύτερης συλλογής ρομποτικών δεινοσαύρων. Ο Τυραννόσαυρος rex θα είναι το πρώτο από τα 109 ρομπότ που θα ολοκληρωθεί. Όλοι οι δεινόσαυροι θα έχουν τις φυσικές τους διαστάσεις όπως αυτές αποδεικνύονται από τα μέχρι στιγμής στοιχεία που διαθέτουν ερευνητές και πανεπιστήμια .

Το θεματικό πάρκο θα είναι η κύρια attraction μιας μεγάλης εμπορικής και επιχειρηματικής περιοχής (κάτι σαν Las Vegas) η οποία θα ονομάζεται City of Arabia. Ενώ οι λεπτομέρειες του project αυτού και τα σχέδια κρύβονται επιμελώς από τους υπεύθυνους (Ilyas και Mastafa Galadari Group), έχουν κυκλοφορήσει τα πρώτα videos που δείχνουν έναν T.rex να επιτίθεται στους επισκέπτες και πτεροδάκτυλους να πετούν πάνω από τα κεφάλια τους.


Το θεματικό πάρκο θα είναι και ένα τελευταίας τεχνολογίας εκπαιδευτικό κέντρο, το οποίο θα διαθέτει πηγές και τεχνογνωσία σε θέματα παλαιοντολογίας.

"Το Restless Planet θα παρέχει την οπτική και ακουστική εμπειρία, επιτρέποντας στους επισκέπτες του να ζήσουν μοναδικές στιγμές της ζωής πάνω στον πλανήτη Γη όπως αυτή ήταν πριν μερικά εκατομμύρια χρόνια" αναφέρει ο Mustafa Galadari. "Υπερβολικά ρεαλιστικό και τρομακτικό - μα ταυτόχρονα εκπαιδευτικό, το 500,000 τετραγωνικών ποδιών (46,000 τετραγωνικά μέτρα) Restless Planet, θα είναι πάνω από όλα μια ευχάριστη εμπειρία. Μια διαδρομή σε ένα ακριβές επιστημονικά περιβάλλον."

Σύμβουλος στο εγχείρημα αυτό είναι ο παλαιοντολόγος Jack Horner, του Μουσείου Rockies του Montana State University (Museum of the Rockies at Montana State University Bozeman).

Ο Horner έκανε την πρώτη ανασκαφή απολιθωμάτων από τη φωλιά δεινοσαύρων, ενώ υπήρξε και σύμβουλος του Steven Spielberg για τη δημιουργία της γνωστής ταινίας "Jurassic Park". "Σε ένα εμπορικό έργο κάνω προτάσεις ώστε οι δεινόσαυροι να φαίνονται αληθινοί σύμφωνα με τις τελευταίες ανακαλύψεις και τις πιο πρόσφατες καινοτόμες ιδέες" είπε ο Horner στο περιοδικό COSMOS Magazine.

Καπνός και καθρέφτες

Κάτω από το χαμηλό φωτισμό, μια σειρά από γραφικά υπολογιστών και εφε υψηλής τεχνολογίας θα "μεταφέρουν" τον επισκέπτη από το Big Bang στη γέννηση του Πλανήτη, τη δημιουργία των βουνών και των ωκεανών και στην εμφάνιση της ζωής πάνω του.

Τα γραφικά και οι ταινίες δημιουργήθηκαν από την Impossible Pictures, με βάση το Λονδίνο, δημιουργός των τηλεοπτικών σειρών του BBC "Walking with Dinosaurs" και "Primeval". Οι ρομποτικοί δεινόσαυροι δημιουργήθηκαν από την εταιρεία Kokoro Company του Tokyo, Ιαπωνία, σε συνεργασία με τους υπεύθυνους του The Natural History Museum (NHM) του Λονδίνου.

Οι δεινόσαυροι θα είναι προγραμματισμένοι με μια σειρά κινήσεων και εκφράσεων που θα επαναλαμβάνονται κάθε 30 λεπτά και θα λειτουργούν με πολύπλοκους μηχανισμούς και συστήματα. Επίσης θα εφαρμοστεί και νέα τεχνολογία από την Kokoro. Πρόκειται για έναν αισθητήρα που θα καλείται ποτενσιόμετρο, ο οποίος θα ανιχνεύει την κίνηση και την ταχύτητα. Αυτό θα επιτρέπει στο ρομπότ να ρυθμίζει αυτόματα την κίνησή του και να διορθώνει τα επίπεδα πίεσης του αέρα στους κυλίνδρους ώστε να είναι απόλυτα ρεαλιστική.

"Το νέο σύστημα της Kokoro θα μας επιτρέπει να είμαστε μάρτυρες μεγάλων και εντυπωσιακών κινήσεων όπως επίσης κινήσεων των γνάθων και αναπαραγωγή ήχων" επισημαίνει ένα μέλος του NHM.

Μεγάλος Αδερφός

Άλλη μια νέα καινοτομία είναι ότι τα ρομποτοειδή μοντέλα θα διαθέτουν αισθητήρες ώστε να ακολουθούν τους ανυποψίαστους επισκέπτες με τα μάτια τους και το βλέμμα τους αλλά και να τους τρομάζουν με τις ανάσες τους. Το NHM διαθέτει ήδη έναν animatronic T. rex ο οποίος έχει αισθητήρα στη μύτη του, ώστε να ακολουθεί με το βλέμμα του όσους φοράνε κόκκινα ρούχα και πραγματικά έχει ενθουσιάσει τους πάντες.

Κάθε δεινόσαυρος φτιάχνεται στο χέρι και για την κατασκευή του θα απαιτηθεί περίοδος έξι μηνών. Ο σκελετός τους θα γίνει από αλουμίνιο και ατσάλι, πλαστικό, ξύλο και ηλεκτρονικά κυκλώματα και όλα αυτά θα καλυφθούν από αφρό πολυουρεθάνης ο οποίος θα σχηματοποιηθεί ώστε να δοθεί το κατάλληλο σχήμα στο δεινόσαυρο.

Τα απολιθώματα δεν μας δίνουν κάποια στοιχεία για το αν οι δεινόσαυροι ήταν καφετί, μωβ ή αν είχαν ρίγες. Έτσι οι επιστήμονες κάνουν τις καλύτερες προβλέψεις για τα μοντέλα βασιζόμενοι στα υπάρχοντα ζώα και κυρίως στα πουλιά και τα ερπετά.

Οι παλαιοντολόγοι του μουσείου αναζητούν επίσης πληροφορίες στην ανατομία των σκελετών και προσπαθούν να βρουν ίχνη στα απολιθώματα τα οποία να προδίδουν την ύπαρξη μυών στους δεινόσαυρους. Κάθε μικρή λεπτομέρεια για την κινησιολογία των δεινόσαυρων έχει ληφθεί κατά νου από τους υπεύθυνους του θεματικού πάρκου.

Όπως καταλαβαίνετε, μια βόλτα στο Restless Planet θα αποτελεί προσομοίωση της ζωής στην Ιουράσιο περίοδο. Έτσι θα νιώσετε λίγη από τη μαγεία της ταινίας "Jurassic Park".

Πηγή: Μέρος από άρθρο του COSMOS Magazine