14.1.08

Κτίριο Energy PlusΟι αρχιτέκτονες πίσω από τον Πύργο Freedom της ΝΥ - που χτίζεται στο χώρο του World Trade Centre - ανακοίνωσαν ότι θα κατασκευάσουν το οικολογικότερο κτίριο στον κόσμο.

Το κτιριακό συγκρότημα, που θα ονομαστεί Energy Plus, θα κατασκευαστεί στην περιοχή Gennevilliers στα περίχωρα του Παρισιού. Οι σχεδιαστές του έργου αυτού, αρχιτεκτονικό γραφείο Skidmore Owings & Merrill, αναφέρουν ότι βρίσκονται σε συνομιλίες για την κατασκευή παρόμοιων κτιριακών συγκροτημάτων σε άλλες περιοχές του κόσμου όπως τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Το προτεινόμενο κτιριακό συγκρότημα, θα είναι 70,000 τετρ. μέτρων και θα φιλοξενεί 5,000 έτομα, θα παράγει από μόνο του ηλεκτρική ενέργεια για τη θέρμανση, το φωτισμό και τον εξαερισμό που θα απαιτείται στους χώρους του. Θα υπάρχουν μηχανισμοί ώστε να φαίνονται οι ενδείξεις διοξειδίου του άνθρακα.

Η οροφή του θα είναι καλυμμένη με φωτοβολταϊκά πάνελ, τα περισσότερα σε οποιοδήποτε κτίριο του κόσμου. Το κόστος κατασκευής του κτιρίου θα είναι πολύ υψηλό πράγμα που αυτόματα οδηγεί σε αυξημένα ενοίκια από μεριάς ιδιοκτητών. Ωστόσο επισημαίνω ότι οι ένοικοι του Energy Plus δε θα πληρώνουν χρήματα για ηλεκτρικό ρεύμα και νερό ενώ το κόστος συντήρησης του κτιρίου θα είναι πολύ μικρό. Το σύστημα κλιματισμού του κτιρίου είναι μοναδικό, αφού θα αντλείται νερό από το Σηκουάνα το οποίο θα "κυκλοφορεί" στα διαμερίσματα και τα γραφεία του κτιριακού συγκροτήματος.

Πηγή: Telegraph

1 comments:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Το νέο είναι πολύ ενδιαφέρον και κυρίως ελπιδοφόρο. Ελπίζουμε να αποτελέσει παράδειγμα για τη δημιουργία νέων κτιρίων (αν και δεν τα πάω καλά με τα μεγαθήρια, τουλάχιστων για μικρότερα).