20.3.08

Κοσμήματα AesaΗ κομητεία Herkimer, στη Νέα Υόρκη με πληθυσμό 64,000 είναι μάλλον ένα ανορθόδοξο μέρος για να εγκαταστήσει μια νέα κοσμηματοποιός το εργαστήριό της. Η Randi Mates, ωστόσο, το τόλμησε. Η σειρά Aesa, (όπως αναφέρει η δημιουργός μεταφράζεται από τα Αρχαία Ελληνικά 'προσωποποίηση του πεπρωμένου'(!!!)) είναι επηρρεασμένη από τις αρχαίες παραδόσεις. Και όταν η τέχνη συναντά την ιστορία της παλιάς κομητείας γνωστή για την εξαγωγή διαμαντιών (Herkimer Diamonds), το αποτέλεσμα είναι μοναδικό.

"Τα Herkimer Diamonds δεν είναι διαμάντια," αναφέρει η Randi, "αλλά quartz με δύο άκρα. Ανακαλύφθηκαν από τους αποίκους στα τέλη του 18ου αιώνα και υπάρχουν πολλές ιστορίες που λένε ότι οι ντόπιοι τα πουλούσαν σε αδαείς πελάτες ως αληθινά διαμάντια. Ως ιστορικός, αγαπώ τη γνώση, αλλά το πιο σημαντικό, ως σχεδιάστρια είναι, οι μορφές που αποτελούν για μένα πηγή έμπνευσης."

Άξιο θαυμασμού είναι το περιδέραιο Diamond Tower, που θα μπορούσε να θεωρηθεί "γλυπτό", κατασκευασμένο από οξειδωμένο ασήμι. "Δημιουργώντας κομμάτια που διαθέτουν φόρμες, μου δόθηκε η ευκαιρία να παίξω με την ιδέα των διαμαντιών χωρίς να χρησιμοποιήσω πραγματικά διαμάντια," σημειώνει η Randi. "Είναι σημαντικό να αναφέρω την περιβαλλοντική και ηθική διάσταση της χρήσης των υλικών που χρησιμοποιώ, όταν προσπαθώ να δημιουργήσω κάτι τόσο απίθανο όσο και σημαντικό."

Η αναζήτηση της Mates στις κλασσικές φόρμες την οδήγησαν στη σειρά Almost Alchemy, μια συλλογή από πεντατιφ από ασήμι αλλά και από χρυσό βασισμένη στη Μεσαιωνική Αλχημεία. "Υπάρχουν τόσο καταπληκτικά μεσαιωνικά κείμενα και εικόνες που σημειώνουν τι θα πρέπει να κάνει κάποιος ώστε να αγγίξει την τελειότητα και την αγνότητα."

"Σκέφτομαι ότι αυτή η ώθηση μιλά για την ιδέα της επιδίωξης, τις περισσότερες φορές, της ουσίας και της επαφής," και καταλήγει "Πιστεύω ότι, η επιθυμία με παρακίνησε στη δημιουργία και των δύο συλλογών."

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο site www.aesajewelry.com.