12.3.08

Οι θησαυροί της Θεσσαλονίκης


Τα νέα για την Ελλάδα τα μαθαίνουμε από το εξωτερικό... Βλέπετε το βάρος όλο ρίχνετε στους τακτικισμούς πολιτικών κομμάτων, δημοσιογράφων και παρακρατικών κύκλων (συνδικαλιστών κ.α.). Σύμφωνα με το Associated Press (10/03/2008) Έλληνες εργάτες στα εργοτάξια του μετρό Θεσσαλονίκης ανακάλυψαν περίπου 1000 τάφους, μερικοί γεμάτοι με αρχαιολογικούς θησαυρούς όπως ανακοίνωσε η Αρχαιολογική Εφορία.

Μερικοί από τους τάφους, που χρονολογούνται από τον 1ο αιώνα Π.Χ. μέχρι τον 5ο αιώνα Μ.Χ. περιείχαν κοσμήματα, νομίσματα και αντικείμενα μεγάλης αρχαιολογικής αξίας.

Οι περισσότεροι από τους τάφους (886) βρίσκονταν στα ανατολικά του κέντρου της Θεσσαλονίκης και πιθανολογείται ότι ήταν το ανατολικό κοιμητήριο της πόλης κατά τους Ρωμαϊκούς και Βυζαντινούς χρόνους. Υπάρχει μια ποικιλομορφία από απλούς τάφους έως μαρμάρινα ταφικά συγκροτήματα 5 θαλάμων.

Μια ομάδα 94 τάφων βρέθηκαν κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, μέρος όπου βρισκόταν το δυτικό κοιμητήριο της πόλης.

Αναμένεται τα σκαπτικά μηχανήματα του μετρό Θεσσαλονίκης να πέσουν και σε άλλα αρχαιολογικά ευρήματα που θα δώσουν περισσότερες πληροφορίες για την λαμπρή ιστορική διαδρομή της πόλης. Αναφέρεται ότι τα έργα για το μετρό της πόλης ξεκίνησαν το 2006 και αναμένεται να δοθούν οι 13 πρώτοι σταθμοί επιβίβασης μέχρι το 2012. Άλλοι 10 σταθμοί, ανακοινώθηκε από την εταιρεία, ότι θα δοθούν αργότερα επεκτείνοντας το δίκτυο του μετρό προς τα ανατολικά και τα δυτικά της πόλης.

Πηγή: instablogs