8.4.08

Η πονεμένη ιστορία των αναβολικών στον αθλητισμόΗ μεγάλη "βόμβα" των αναβολικών στον αθλητισμό κάποτε θα έσκαγε. Άρχισε με το θέμα Κεντέρη-Θάνου (που συνεχίζει να μας πονά!!!), ακολούθησαν κάτι περίεργοι θάνατοι αθλητών και ήρθαμε στο 2008 με την ομάδα της Άρσης Βαρών. Τις τελευταίες μέρες βγήκανε και οι "ειδήμονες" δημοσιογράφοι που ΔΕ γνώριζαν τι γινόταν σε αυτήν εδώ τη χώρα και αρχίσανε τις κοκορομαχίες για "ψηλά και ακόμα πιο ψηλά" νούμερα στο κοντέρ AGB. Ουσία!; Όπως πάντα καμιά, είπαμε, ξεκατινιαστήκαμε, ξεχάσαμε...
Έλα όμως που υπάρχει μια συγκυρία εδώ!!
Στο Φεστιβάλ Εναλλακτικού Αμερικάνικου Κινηματογράφου (Sundance) πριν κανά δίμηνο διάβασα για την τάση που συνεχίζει να υπάρχει στα documentaries, και ονομάζεται first-person reality. Ξεκίνησε πριν 4 χρόνια με το Super Size Me του Morgan Spurlock και την έρευνα που έκανε σχετικά με το fast food φαγητό από τα McDonald's και ερχόμαστε τη φετινή χρονιά με το "Bigger, Stronger, Faster", του Christopher Bell, απόφοιτου της Σχολής Κινηματογραφιστών του USC. Ο Bell στο φιλμ συνδύασε τα δύο του πάθη, την κινηματογραφική κάμερα και τη γυμναστική με βάρη. Υπόθεση του φιλμ είναι οι επιπτώσεις της χρήσης στεροϊδών στον ίδιο τoν Bell αλλά και τα αδέρφια του.
Έχοντας ως πρότυπα τους ήρωες των ταινιών δράσης, οι τρεις αδελφοί οδηγήθηκαν στη χρήση αναβολικών ουσιών ώστε να αποκτήσουν το σώμα των ινδαλμάτων τους. "Αρχικά σκεφτήκαμε αν θα ακολουθήσουμε τους κανόνες ή τα ινδάλματά μας", αναφέρει ο Bell, "καταλήξαμε στο δεύτερο". Και ο Bell εξηγεί, "Οι συνέπειες ήταν διαφορετικές για τον καθένα μας γιατί ο καθένας αισθανόταν διαφορετικά για τις πράξεις του".

"Αντίθετα από το τι γίνεται στον επαγγελματικό αθλητισμό, δεν είχαμε σκοπό να βλάψουμε κανένα" συνεχίζει ο Bell. "Απλώς κάναμε το φιλμ για να πούμε την αλήθεια... Αυτό πιστεύω ότι είναι και το λάθος ειδικά όταν ξοδεύονται 20 εκατομμύρια δολλάρια στην έρευνα ανίχνευσης αναβολικών ουσιών σε αθλητές του μπάσκετ και αυτή έχει ως αποτέλεσμα μια τεράστια λίστα γνωστών ονομάτων. Αλλά κανείς δεν έχει την παραμικρή ιδέα γιατί αυτά τα ονόματα διαπράττουν αυτό το έγκλημα στον εαυτό τους" καταλήγει ο Christopher.

Με τον υπότιτλο The Side Effects of Being American, ο Bell αναφέρει ότι το φιλμ βασίζεται περισσότερο στην ιδέα της λήψης των στεροϊδών από το να κάνει μια απλή έρευνα για τη χρήση τους. Προσπαθεί να έχει μια γενικότερη εικόνα για ότι δε συζητείται αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ και πιο συγκεκριμένα στους χώρους άθλησης, αναλύοντας φυσικά τη δική του περίπτωση.

Αχ, και να ήξερε ότι είναι τόσο επίκαιρος στη χώρα μας. Εννοείτε ότι περιμένω την κυκλοφορία του DVD με μεγάλη αγωνία γιατί στις Ελληνικές Κινηματογραφικές αίθουσες δεν το βλέπω να βγαίνει, βλέπετε είναι μη εμπορικό προϊόν.

Πηγή: Sundance