29.4.08

Βασικά είδη αντρικών υφασμάτων

Ασχολούμαστε με τις φυσικές ίνες (πχ. ζωικές όπως είναι το μαλλί και το μετάξι αλλά και φυτικές όπως είναι το βαμβάκι και το λινάρι) και όχι με τις τεχνητές ίνες (πχ. τεριλέν και τρεβίρα)

Μαλλί
Οι ίνες του μαλλιού προέρχονται από πρόβατα κατά κύριο λόγο, αλλά και από κατσίκες, λάμα και καμήλες. Ζωικό νήμα είναι και το μετάξι. Η συντριπτική πλειονότητα των ποιοτικών μάλλινων υφασμάτων προέρχεται από το μαλλί του προβάτου περίπου 2 δις κιλά μαλλιού είναι η διεθνής παραγωγή ανά έτος. Το ένα τρίτο περίπου, και το καλύτερο, προέρχεται από τα πρόβατα ράτσας Merinos, τα οποία εκτρέφονται στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και την Τασμανία. Ένα 15% αυτής της παραγωγής φέρει το χαρακτηρισμό Superfine Merinos, και αφορά τις πιο φίνες ίνες, με διάμετρο μικρότερη των 19,5 micron. Η ετικέτα «superfine merinos» χορηγείται κατόπιν έγκρισης του αυστραλέζικου οργανισμού μαλλιού.
Οι μεγάλοι εριουργικοί οίκοι παρακολουθούν στενά την αγορά της Αυστραλίας, πλειοδοτούν για να εξασφαλίσουν τις καλύτερες παρτίδες μαλλιού, και συχνά συνεργάζονται στενά με τους εκτροφείς για να επιτύχουν νέα standards ποιότητας. Μερικά υφάσματα μάλιστα παίρνουν τις ονομασίες τους από τους τόπους καταγωγής της πρώτης ύλης, π.χ. Tasmanian ή Zelander. Η συνεχής εξέλιξη στη νηματουργική και υφαντουργική τεχνολογία έχει επιτρέψει την πλήρη εκμετάλλευση των πρώτων υλών και την επίτευξη εξαιρετικά λεπτών νημάτων, αδιανόητων έως πριν από μερικά χρόνια. Ο ιταλικός οίκος Ermenegildo Zegna είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής μαλλιού Merinos στην Αυστραλία.

Cashmere
Φίνο μαλλί με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, το περίφημο cashmere δίνουν και οι μακρύτριχες κατσίκες Hyrcus, που ζουν κυρίως στη Μογγολία και τη Β. Κίνα, αλλά και στο Ιράν, το Αφγανιστάν, τη Ρωσία και την Τουρκία. Το cashmere είναι λεπτή ίνα, περίπου 15 micron, πιο λεπτή και από τη λεπτότερη ίνα Merinos, και δίνει πολύ ελαφρά, απαλά και ζεστά υφάσματα. Λόγω της σπανιότητας και της υψηλής τιμής του χρησιμοποιείται κυρίως ως πρόσμειξη σε υφάσματα για να βελτιώσει το απλό μαλλί, αλλά δίνει και υπέροχα αμιγή υφάσματα. Η παγκόσμια ετήσια παραγωγή είναι μόλις 5 εκατ. κιλά. Ο μεγαλύτερος αγοραστής και κατασκευαστής cashmere είναι ο ιταλικός οίκος Loro Piana.Mohair, Vicuna
Εξαιρετικά υφάσματα, το mohair, δίνει και το μαλλί της κατσίκας ράτσας Αγκύρας. Από τα 15 εκατ. κιλά της παγκόσμιας παραγωγής, περίπου το μισό και το καλύτερης ποιότητας παράγεται στη Ν. Αφρική. Το mohair είναι ύφασμα με λάμψη, πολύ ανθεκτικό και δεν τσαλακώνεται εύκολα. Το πιο φίνο προέρχεται από τα ζώα που κουρεύονται πρώτη φορά και ονομάζεται kid mohair.
Το πολυτιμότερο και πιο φίνο μάλλινο ύφασμα στον κόσμο το δίνει η Vicuna, ένα μικρό ορεσίβιο καμηλοειδές θηλαστικό της οικογένειας των λάμα. Η Vicuna, προστατευόμενο είδος σήμερα, ζει στα υψίπεδα των περουβιανών Άνδεων, σε 4000 υψόμετρο. Η ίνα του φτάνει τα 10 – 12 micron (σαν μετάξι!), δίνοντας ένα απαράμιλλα λεπτό και ζεστό ύφασμα, που το φορούσαν κάποτε μόνο οι βασιλικές οικογένειες των Inka. Για ένα παλτό, χρειάζεται το μαλλί από 30 ζώα! Σήμερα, από τα προστατευόμενα 100000 ζώα παράγεται μια μικρή ποσότητα αυτού του μοναδικού μαλλιού, που την εκμεταλλεύεται ο οίκος Loro Piana. Τιμή: περίπου 6 χιλιάδες ευρώ το μέτρο…

Άλλα νήματα
Το μετάξι, από τον μεταξοσκώληκα, είναι γνωστό από την αρχαιότητα και δίνει εξαιρετικά υφάσματα διαφόρων ειδών. Η ίνα του φτάνει τα 10 - 12 micron σε διάμετρο. Ένα κλασσικό ανδρικό ύφασμα είναι η seta cruda, με «κομπάκια» στην ύφανση, κατάλληλο για καλοκαιρινά κοστούμια. Εξαιρετικό για κοστούμι ήταν και το κουκουλάρικο του Έβρου, που δε βρίσκεται πια. Το μετάξι χρησιμοποιείται σε ανάμειξη με μαλλί, cashmere, mohair ή βαμβάκι, για φίνα ανδρικά πανιά.
Το βαμβάκι, η λεπτότερη ίνα (9 – 12 micron), με κατάλληλη κατεργασία δίνει υψηλής ποιότητας υφάσματα για ανδρικά ρούχα, όπως η γκαμπαρντίνα, κυρίως για καλοκαιρινά. Το βαμβάκι συνδυάζεται σχεδόν με όλες τις ίνες και δίνει εξαιρετικά μείγματα, π.χ. βαμβάκι – cashmere, βαμβάκι – μετάξι κ.λπ. Τα βαμβακερά υφάσματα τσαλακώνονται σχετικά εύκολα, αλλά είναι και ευκολοσιδέρωτα.
Παρομοίως το λινό είναι συνώνυμο με τα καλοκαιρινά παντελόνια και κουστούμια, δροσερό και γοητευτικό. Το λινό τσαλακώνεται εύκολα, αλλά αυτό είναι και το style του: φοριέται τσαλακωμένο… Το πιο γνωστό λινό είναι το Ιρλανδέζικο, στητό, φρέσκο αλλά κάπως παχύ για τα μεσογειακά καλοκαίρια. Το ιταλικό λινό είναι πιο δροσερό, αλλά λιγότερο στητό.

Πηγή: Οι Gentlemen της Καθημερινής, Μάρτιος 2008, φωτο από DK images