29.4.08

Πως διαλέγουμε μαργαριτάρια


5 βασικά σημεία που πρέπει να προσέξετε
Μέγεθος – Το μέγεθος του μαργαριταριού προσδιορίζεται από δύο παράγοντες: το μέγεθος του πυρήνα του και την πυκνότητα της ουσίας που το περιβάλλει. Ένα μεγάλο καλλιεργημένο μαργαριτάρι με αραιή πυκνότητα έχει χαμηλή αξία επειδή αποχρωματίζεται και ραγίζει σχετικά εύκολα. Ένα μαργαριτάρι με πυκνή σύσταση θα διατηρήσει τη λάμψη και την ομορφιά του για μια ζωή, αρκεί να το φροντίζουμε σωστά.
Σχήμα – Αν και τα περισσότερα καλλιεργημένα μαργαριτάρια μοιάζουν στρογγυλά, μόνο το 1% έχουν εντελώς σφαιρικό σχήμα. Για να τα ελέγξουμε, τα αφήνουμε να κυλήσουν πάνω σε μια επίπεδη επιφάνεια.
Χρώμα – Τα μαργαριτάρια υπάρχουν σε ποικιλία χρωμάτων, με σπουδαιότερα τα λευκά, τα ροζ, τα κρεμ, τα χρυσά και τα μαύρα. Σε επιλεγμένα μαργαριτάρια μπορεί να παρατηρήσουμε και δεύτερο χρώμα. Αυτό είναι συνήθως ροζ, πράσινο ή μπλε και πηγάζει από το κέντρο του μαργαριταριού.
Λάμψη – Για να ελέγξουμε τη λάμψη του μαργαριταριού το κρατάμε με την πλάτη μας γυρισμένη σε μια εστία φωτός. Όσο πιο καθαρή είναι η αντανάκλασή μας πάνω στην επιφάνειά του, τόσο καλύτερης ποιότητας είναι.
Επιφάνεια – Όπως όλα τα φυσικά προϊόντα, τα μαργαριτάρια μπορεί να έχουν στην επιφάνειά τους ελαττώματα όπως αμυχές κτλ. Όσο λιγότερα σημάδια έχει ένα καλλιεργημένο μαργαριτάρι, τόσο καλύτερη η ποιότητά του.

Πηγή: Κ της Καθημερινής