7.4.08

Σουγιάδες Laguiole

Σε προηγούμενή μου ανάρτηση σας έγραφα για τα χειροποίητα μαχαίρια του Rory Conner στην Ιρλανδία. Σήμερα είναι η σειρά της Γαλλίας και συγκεκριμένα της εταιρείας LAGUIOLE με τους μοναδικούς σουγιάδες και τα tire-bouchon.
Το όνομά της η εταιρεία το πήρε από το ομώνυμο χωριό σε υψόμετρο 1000 μ στο οροπέδιο του Aubrac. Η κοινότητα ανήκει στο τμήμα Aveyron και την περιοχή Midi-Pyrénées.

Βρίσκεται σε ίσα απόσταση από τις περιφερειακές μητροπόλεις της Toulouse (Midi-Pyrénées), του Montpellier (Roussillon), και του Clermont-Ferrand (Auvergne).

Πριν την άφιξη του Laguiole, προυπήρχε ένα μαχαίρι ενός πολύ ιδιαίτερου τύπου, το «Capuchadou». Ήταν ένα είδος στιλέτου με στενή λεπίδα, η λαβή συνήθως ήταν από ξύλο ενώ μεταφερόταν εύκολα μέσα στην τσέπη του παντελονιού ή μέσα το μανίκι του πουκάμισου.Από τότε μέχρι σήμερα και στην προσπάθειά τους οι ντόπιοι να κρατηθούν στον τόπο τους άρχισαν να κατασκευάζουν μια πιο μοντέρνα και εκλεπτυσμένη έκδοση του capuchadou. Η μεγάλη ώθηση στην εταιρεία δόθηκε και με τις συνεργασίες διασημοτήτων όπως του Philip Starck, της Sonia Rykiel κ.α. όπου κατέληξαν στη δημιουργία μοναδικών κομματιών όπως ο σουγιάς από αλουμίνιο του Philip Starck. Επίσης, χρησιμοποιήθηκαν τεχνικές όπως η πυρογραφία και η μαρκετερί αλλά και σπάνια υλικά όπως το κέρατο βούβαλου.Περισσότερες πληροφορίες για τα προϊόντα της Laguiole αλλά και για online αγορές μπορείτε να επισκεφτείτε το επίσημο site. Οι τιμές κυμαίνονται ανάλογα με τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ή και το είδος του προϊόντος (υπάρχει συνδυασμός σουγιά και tire-bouchon μαζί).


Πηγή: Laguiole