8.9.08

Εργαστήριο t-ηχοποιίαςΣτις 9 Σεπτεμβρίου 2008, στις 20:00 το βράδυ, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, στο πλαίσιο του προγράμματος «Άκ-τιστο», θα πραγματοποιηθεί το εργαστήριο t-ηχοποιίας σε συνεργασία με μέλη της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων, όπου θα γίνει παρουσίαση των δράσεων και ανοιχτή συζήτηση γύρω από το θέμα του αστικού θορύβου, της συνειδητοποίησης και διαχείρισης του κοινόχρηστου ήχου:

  • Παρουσίαση του ψηφιακού ηχητικού χάρτη (www.reconstruction.gr):

  • i) Χάρτης Θορύβου των Εξαρχείων
    ii) Rechurch. Ηχητική συνάθροιση λατρευτικών χώρων της Αθήνας
    iii) Περιπλάνηση στον Ελαιώνα
    Το υλικό από τις καταγραφές και τις δράσεις αποτυπώνεται σε αυτόν τον διαδραστικό ηχητικό χάρτη, όπου συγκεντρώνονται εικόνες, κείμενα και ήχοι από διαφορετικά αστικά σημεία.  • Στον περίβολο του Μουσείου θα αναπτυχθεί η ηχητική εγκατάσταση Rechurch. Ο επισκέπτης ενώ αρχικά ακούει ταυτόχρονα όλους τους λατρευτικούς ήχους που καταγράφηκαν, στη συνέχεια στον κήπο του Μουσείου ανακαλύπτει τους μεμονωμένους λατρευτικούς ήχους, όπως π.χ. τα Gospel από την περιοχή του Πειραιά, τους καθολικούς Κινέζους από τον Ψυρρή και τους μουσουλμάνους του Νέου Κόσμου. Διάρκεια: 9-11.09.2008 (ώρες ακρόασης: 08:00 – 19:30).
ΗΧΗΤΙΚΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΣ

1) Συμμετοχικός σχεδιασμός ηχητικών σημάτων
Περιοχή: Εξάρχεια (Κοινότητα Ανοικοδόμησης και μέλη της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων).
Καταγραφές της έντασης του ήχου και σηματοδότησή τους. Σχεδιασμός με τους κατοίκους και ανάρτηση ηχητικών σημάτων συνειδητοποίησης και διαχείρισης του κοινόχρηστου θορύβου.

2) “Rechurch”. Ηχητική συνάθροιση
Πεδίο έρευνας και ηχητικής καταγραφής αποτελούν λατρευτικοί χώροι στην Αθήνα. Αποτυπώνει ηχοτοπία από διαφορετικούς χώρους λατρείας και κατασκευάζει ένα ηχητικό δίκτυο που συνδέει τα διαφορετικά πολιτισμικά υπόβαθρα, τα οποία συμβιώνουν μέσα στην πόλη.

3) elaionas.wav. Ηχητική αποθήκη
Περιοχή: Ελαιώνας
Ηχητικές καταγραφές βιομηχανικών ήχων και σχετικών περιβαλλόντων υψηλής ακουστικής στάθμης με περιπλανήσεις στην περιοχή.


Διοργάνωση: Κοινότητα Ανοικοδόμησης
Συμμετέχουν: Μέλη Επιτροπής Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων (http://exarchia.pblogs.gr), Κώστας Κακαβελάκης (μουσικολόγος)
Υπεύθυνος συλλογής & επεξεργασίας ηχητικού υλικού: Λέανδρος Ντούνης
Σχεδιασμός ψηφιακού ηχητικού χάρτη: Διονύσης Κοτόπουλος
Ιδέα και συντονισμός Rechurch: Μάγδα Ταμμάμ


(Δείτε αναλυτικά όσους συμμετέχουν στη δράση t-ήχος: http://www.reconstruction.gr/news_dtls.php/41)

t-ήχος
πειραματικό μοντέλο ηχητικά ορατής πόλης που σχεδιάζεται συμμετοχικά


Η δράση έχει αρχίσει να σχεδιάζεται και να πραγματοποιείται από το Νοέμβριο του 2007, ονομάζεται «t-ήχος», δηλαδή ήχος αλλά και φράγμα-περίφραξη, και έχει σχέση με τη διερεύνηση, την καταγραφή αστικών ηχοτοπίων και την παρέμβαση στη λειτουργία και τη σχέση μας με τον κοινόχρηστο ήχο της καθημερινής μας συμβίωσης.

Το ενδιαφέρον μας επικεντρώθηκε στην αποτύπωση του θορύβου της πόλης, δηλαδή του ακουστικού ερεθίσματος που συνδέεται άμεσα με τις κοινωνικές δομές, τις πολιτισμικές πρακτικές, τις οικονομικές σχέσεις, την ποιότητα της ανθρώπινης επικοινωνίας, τη διαμεσολάβηση της τεχνολογίας κ.λπ. Ο ήχος της πόλης είναι ο ζωτικός μας ήχος και αποτελεί εικόνα των κοινωνικών σχέσεων και της ποιότητας της συμβίωσής μας. Προϋποθέτει και εξαρτάται από τον περιβάλλοντα χώρο, ταυτόχρονα όμως συμμετέχει στη διαδικασία μετασχηματισμού του. Εγγράφει στη ροή του την υπάρχουσα κοινωνική οργάνωση (κοινωνικές σχέσεις, ιεραρχίες, συγκρούσεις, επικείμενες αλλαγές).

Για τη φυσιογνωμία της πόλης οι ήχοι είναι το ίδιο σημαντικοί, όσο και η αρχιτεκτονική της, γιατί αντανακλούν τον τρόπο με τον οποίο αυτή ζει. Ο ήχος-θόρυβος της πόλης αντανακλά το διαχωρισμό του δημόσιου με το ιδιωτικό στη λογική του συστήματος πάνω στο οποίο θεμελιώνονται οι πόλεις και οι ύστερες νεωτερικές κοινωνίες: κλειστά παράθυρα, ερήμωση των δημόσιων χώρων, αφιλόξενα αστικά τοπία, περιχαράκωση σε ιδιωτικά σπίτια-φρούρια ή σε συνοικίες-φρούρια και σε συνοικίες-υπνουπόλεις.

Οποιαδήποτε παρέμβαση σε αυτή την κατεύθυνση δεν έχει σε καμία περίπτωση στόχο να δημιουργηθούν λιγότερο ζωντανές πόλεις και γειτονιές. Βασικό στοιχείο κάθε παρέμβασης που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της δράσης «t-ήχος» είναι η εμπλοκή ομάδων (κατοίκων, μειονοτήτων κ.λπ.) και ο συμμετοχικός σχεδιασμός και πραγματοποίηση των δράσεων.

Πηγή: Δελτίο Τύπου από την Κοινότητα Ανοικοδόμησης