3.2.09

Έκθεση "Ηλεκτρικό Σπίτι" από τον Χάρη ΚοντοσφύρηΤην Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009 εγκαινιάζεται στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη η έκθεση του Χάρη Κοντοσφύρη με τίτλο «Ηλεκτρικό σπίτι». Ο χώρος της Γκαλερί μεταμορφώνεται μέσα από μια εγκατάσταση με γλυπτά από τσιμέντο, ζωγραφική και αυθεντικές παλιές πινακίδες ανασυρμένες από το δρόμο.Ο εικαστικός Χάρης Κοντοσφύρης ανακαλεί την εφηβεία των αισθήσεων, του έρωτα, του κοινωνικού φόβου, μαζί με τις παιδικές αναμνήσεις. Στο πλαίσιο ενός επίκαιρου προβληματισμού, προσκαλεί το θεατή να εισέλθει στο μυαλό ενός εφήβου, λίγο πριν την «εξέγερση».Η «αποκοπή» και η «ένταξη» είναι ζητήματα που απασχολούν τον καλλιτέχνη, ο οποίος αποδίδει μια αφήγηση της πνευματικής αλλοτρίωσης, του κοινωνικού μετεωρισμού, της ψυχολογικής και ψυχαναλυτικής ανασυγκρότησης. Στοιχεία ιδιωτικότητας και δρόμου, παρόν και μέλλον σκαλίζουν το παρελθόν του καθενός μας.« … Ο επισκέπτης μπαίνοντας, αντιμετωπίζει στην είσοδο τρεις εφήβους που “κλείνουν” τις αισθήσεις τους (αναφορά στη γιαπωνέζικη αναπαράσταση με τους τρεις πίθηκους “Δε βλέπω, δεν ακούω, δε μιλάω”) και λειτουργούν σαν οδόφραγμα. Ο ένας βλέπει, ο άλλος ακούει και ο τρίτος οσφραίνεται την επιθετικότητα ενός κογιότ στην άκρη ενός ξέστρωτου κρεβατιού, γεμάτου από αγάπη, ηλεκτρισμένη σεξουαλικότητα, μοναξιά και παραπλανημένο γενετήσιο ένστικτο.
Αυθεντικές επιγραφές αποκαθηλωμένες από την Ομόνοια και το Παγκράτι σκηνογραφούν το δρόμο της έκθεσης, της σύγκρουσης, της υποκρισίας, της αδιαφορίας, της απώθησης και της έλξης για το μέλλον.
Ο δρόμος γεμίζει με αναπλασμένα ζωγραφικά πόστερ από τις συναυλίες του Παύλου Σιδηρόπουλου και ένα μεγάλο πορτρέτο του, ζωγραφική πράξη πάνω στην αγέραστη αλλά ήδη χαμένη εφηβεία.
Η εφηβεία, που είναι η στιγμή της αποκοπής από την οικογένεια, και η χαμένη παιδικότητα συνυπάρχουν μέσα από δεκάδες ατάκτως ερριμμένα έμψυχα τσιμεντένια παιχνίδια, εγκαταλελειμμένα στη γωνιά της γκαλερί…
»Τεχνική Υποστήριξη: Στάθης Μαρκόπουλος, κουκλοθέατρο ayusaya (www.ayusaya.com)
Χάρτινο πλαίσιο: Ευαγγελία Μπίζα
Graffiti: SNRS, Elvis

Διάρκεια έκθεσης: 17 Φεβρουαρίου – 21 Μαρτίου 2009
Ώρες λειτουργίας : Τρ. – Παρ. 11.00 -15.00 και 17.00–21.00, Σάβ. 11.00 –14.00
Κυριακή & Δευτέρα κλειστά

Πηγή: Δελτίο Τύπου από το Χάρη Κοντοσφύρη, φωτογραφίες από τον καλλιτέχνη
Σημείωση: Σου εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία, αν και ευελπιστώ να τα πούμε και από κοντά την ημέρα των εγκαινίων...