13.3.09

Μηνύματα στο ρολόι του LincolnΣτις 13 Απριλίου 1861 ο κατασκευαστής ρολογιών Jonathon Dillon έτυχε να έχει στα χέρια του το χρυσό ρολόι τσέπης του Αμερικανού Προέδρου Αβραάμ Λίνκολν για επισκευή. Την εποχή εκείνη ήταν σύνηθες πολλοί κατασκευαστές ή επιδιορθωτές να αφήνουν τα μηνύματά τους πάνω στο μηχανισμό εσωτερικά στα ρολόγια. Η πρωτοτυπία ωστόσο του Dillon ήταν ότι κατέγραψε τα γεγονότα εκείνης της ημέρας με το παρακάτω μήνυμα: "Fort Sumter was attacked by the rebels [the South] on the above date [April 13, 1861]...Thank god we have a government." (= Το φρούριο Sumter δέχτηκε επίθεση από τους επαναστάτες [τους Νότιους] την παραπάνω μέρα [13 Απριλίου 1861]... Ευτυχώς έχουμε κυβέρνηση.)

Κανένας, ούτε ο ίδιος ο Λίνκολν δε γνώριζε για το συγκεκριμένο εγχάρακτο μήνυμα μέχρι πρόσφατα, όπου το Smithsonian Museum άνοιξε το ρολόι τσέπης του Αμερικανού Προέδρου και ανακάλυψε το "μυστικό μήνυμα" του Dillon. Σημειώνεται ότι δεν ήταν ο μοναδικός που είχε αφήσει μήνυμα πάνω στο μηχανισμό που είχε μετατραπεί σε μια ιδιόμορφη graffiti επιφάνεια.

Το ρολόι είχε αγοραστεί από τον Αβραάμ Λίνκολν πριν από μια δεκαετία (1850) όταν εργαζόταν ως δικηγόρος στο Illinois. Το ρολόι δόθηκε στο Μουσείο Smithsonian το 1958 από απόγονο του Λίνκολν, ο οποίος (απόγονος) πίστευε ότι ήταν σημαντικό ιστορικό κειμήλιο της Αμερικανικής ιστορίας.