5.3.09

Δημοπρασία της συλλογής του Yves Saint Laurent & Pierre BergeΑπό πληροφορίες του Peris Corner στη δημοπρασία της συλλογής του Yves Saint Laurent, που πραγματοποιήθηκε από τον οίκο Christies την προηγούμενη βδομάδα, υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση από τους συλλέκτες έργων τέχνης, τόσο που πολλοί έλεγαν για αναστροφή του κλίματος στη βιομηχανία της τέχνης (Μπα!!! Μάλλον υπήρξε τέτοια ανταπόκριση επειδή ήταν η συλλογή του YSL). Ωστόσο δε σημαίνει ότι δεν είχαμε και ευτράπελα...

Πιο συγκεκριμένα o Cai Mingchao, ένας Κινέζος συλλέκτης και Σύμβουλος του Ταμείου Εθνικών Θησαυρών, "έπαιξε" και κέρδισε τα δύο μπρούτζινα αγαλματίδια της δυναστείας Τσινγκ, έλα όμως που τώρα δεν πληρώνει!!!

Από ότι φαίνεται το Ταμείο Εθνικών Θησαυρών που είναι ένας Σύνδεσμος, που υποστηρίζεται από το Κινεζικό Υπουργείο Πολιτισμού και σκοπό έχει τη συγκέντρωση χρημάτων ώστε να επαναπατρίζονται αρχαιότητες στην Κίνα, δε συγκέντρωσε το απαιτούμενο ποσό για την εξώφληση της αγοράς. Έτσι σύμφωνα με τους Christie’s θα υπάρξει κατά πάσα πιθανότητα νομική επίλυση του θέματος ζητώντας αποζημίωση στον ανώτερο επιτρεπόμενο βαθμό.Αντίθετα με τα δύο μπρούντζινα αγαλματίδια, η δερμάτινη πολυθρόνα της φωτογραφίας πωλήθηκε 21.905.000 euros και κατατάσσεται σαν ένα από τα πιο ακριβά αντικείμενα του 20ου αιώνα. Αγοραστής είναι ο ίδιος έμπορος έργων τέχνης που την είχε πουλήσει στον Yves Saint Laurent στις αρχές της δεκαετίας του 70.

Η Art Deco πολυθρόνα, είναι έργο της Ιρλανδής Eileen Gray και φτιάχτηκε μεταξύ του 1917 και του 1919.