27.1.10

Έπαθλο "Βασίλης Ι. Βαλαμπούς" του Ιδρύματος Σπυροπούλου - "Vassilis I. Valampous" scholarship from Spyropoulos Foundation

spyropoulos_artwork

Το Ίδρυμα Γιάννη Σπυρόπουλου από φέτος απέκτησε τη δυνατότητα να προσφέρει στους νέους καλλιτέχνες ένα ακόμη έπαθλο. Το καινούργιο Έπαθλο, ονομάζεται Έπαθλο «Βασίλης Ι. Βαλαμπούς», αφορά μεταπτυχιακούς φοιτητές καλλιτέχνες μέχρι 35 ετών και θα απονέμεται κάθε δύο χρόνια από το Ίδρυμα Γιάννη και Ζωής Σπυροπούλου.


Η δωρεά που στηρίζει οικονομικά το «Βασίλης Ι. Βαλαμπούς» γίνεται από τα παιδιά του στην μνήμη του μεγάλου συλλέκτη. Η διαδικασία απονομής του θα διέπεται από τους ίδιους κανονισμούς και προϋποθέσεις όπως εφαρμόζονται μέχρι σήμερα για τα Έπαθλα Γιάννη Σπυρόπουλου. Oι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες πρέπει να υποβάλλουν φάκελο συμμετοχής ο οποίος να είναι σε ψηφιακή μορφή και να περιέχει:


 1. Βιογραφικό σημείωμα

 2. Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας

 3. Παρουσίαση του έργου τους σε εικόνες, όχι περισσότερες από 30.

 4. Τα έργα βίντεο να μην υπερβαίνουν συνολικά τα 20 λεπτά.

 5. Τα έργα πρέπει να συνοδεύονται από αναλυτικό σημείωμα με τα στοιχεία τους.

 6. Η παρουσίαση της δουλειάς κάθε μεταπτυχιακού φοιτητή πρέπει να παρουσιάζει το έργο που εκπονείται για τις σπουδές αυτές συγκεκριμένα.

 7. Ο κάθε φάκελος να αναγράφει καθαρά τα στοιχεία του αποστολέα και σε ποιο διαγωνισμό υποβάλλεται.
Το Έπαθλο «ΒΑΣΙΛΗΣ Ι. ΒΑΛΑΜΠΟΥΣ» θα δοθεί για πρώτη φορά το 2010 και κάθε δύο χρόνια.


Σημείωση: Η φωτογραφία προέρχεται από τις συλλογές του Ιδρύματος Σπυροπούλου.


The Spyropoulos Foundation from this year and every two years, will have the opportunity to award new artists. The scholarship, called "Vassilis I. Valampous", is for postgraduate applicants who finished their studies in the School of Arts and are up to the age of 35.


All applicants should enclose to their envelope, in digital media, the following:


 1. CV

 2. photocopied national id card

 3. Artworks presentation (no more than 30 images enclosed).

 4. Video art works should not exceed 20 min.

 5. All artworks should have a summary explanation followed by the work details.

 6. Outline presentation of their postgraduate study/ dissertation.

 7. All interested parties must refer clearly the scholarship they apply for, in the back of their envelope.
The "Vassilis I. Valampous" award will be given for the first time in 2010.


Note: The above image is from the Spyropoulos Foundation collections.


4 comments:

daphne είπε...

Καλησπέρα,

το Έπαθλο "Βασίλης Ι. Βαλαμπούς" στα αγγλικά λέγεται "Vassilis J. Valambous".

Φετινός νικητής ο Γιάννης Παπαδόπουλος -
http://roma50-6126.blogspot.com/

Περισσότερα για τον καλλιτέχνη και τη δουλειά του σύντομα, από το site του Art Athina και αυτό του Ιδρύματος Σπυρόπουλου.

Pericles Christou είπε...

Αγαπητή Δάφνη,
ευχαριστώ για την ενημέρωση του φετινού νικητή του επάθλου "Βασίλης Ι. Βαλαμπούς".
Αλλά θα ήθελα να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους και να σου πω ότι ως προς την αγγλική απόδοση του ονόματος κάνεις ένα ΜΕΓΑΛΟ λάθος,
πρώτον γιατί σύμφωνα με την τυποποίηση 743 του ΕΛΟΤ (http://www.teicrete.gr/users/kutrulis/Ergalia/ELOT743.htm) το μπ γίνεται ή b είτε mp επομένως το Βαλαμπούς θα γίνει είτε Valampous ή Valabous.
Απ' όπου και αν "αντέγραψες" τον αγγλικό όρο μάλλον δεν έλεγξες την ορθότητά του και καλό είναι κάποια στιγμή σε αυτή τη χώρα να δούμε πιο
είναι το λάθος και πιο το σωστό. Δεύτερον, το όνομα δεν το χρησιμοποίησα απερίσκεπτα καθώς το newsletter που έλαβα περιείχε τόσο το αγγλικό όσο και το
ελληνικό κείμενο για το συγκεκριμένο έπαθλο επομένως καλό είναι να ανανεώσεις και τις πηγές σου.
Με φιλικούς χαιρετισμούς για το PERIS CORNER,

Περικλής Χρήστου

daphne είπε...

Κύριε Χρήστου, καλησπέρα.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον επικριτικό τόνο της απάντησής σας στην απλή διευκρίνιση που έκανα.

Ο πατέρας μου σε όλη του τη ζωή έγραφε το όνομά του στα αγγλικά Vassilis J. Valambous. Είναι η ηχητική μετάφραση του Βασίλης Βαλαμπούς στα αγγλικά, με μια μικρή προσαρμογή ώστε να είναι εύηχο και στα αγγλικά (η έμφαση είναι στο δεύτερο a και όχι στο ou). Το J είναι από το πατρικό του όνομα John.

Τον όρο τον "αντέγραψα" από τα αγγλικά μας διαβατήρια και πιστοποιητικά γεννήσεως, και είναι το ονομά μας έτσι όπως το χρησιμοποιούμε στην Αγγλία. Απ'όσο ξέρω οι Άγγλοι αδιαφορούν πλήρως και αγνοούν κιόλας τον ΕΛΟΤ, του οποίου,σημειωτέον, η άποψη για την "αγγλοποίηση" (λατινοποίηση θα ήταν ορθότερος όρος)των ελληνικών ονομάτων έχει προκαλέσει τη θυμηδία πολλών και εδώ στη Ελλάδα.

Γνωρίζοντας ότι το όνομά μας είναι σπάνιο και ιδιαίτερο, γράφοντας το δελτίο τύπου, πρόσεξα ιδιαίτερα ώστε το όνομά μας να είναι γραμμένο, και στις δύο γλώσσες, όπως το χρησιμοποιούμε και το ήθελε και ο πατερας μου.

Με κάθε εκτίμηση,

Δάφνη Βαλαμπού

Pericles Christou είπε...

Αγαπητή Δάφνη,
κάθε άλλο παρά επικριτική θα ήθελα να πάρεις την προηγούμενη απάντησή μου.
Απλά επειδή έμαθα να λειτουργώ με επαγγελματισμό και κανόνες (βλέπεις τι κακό κάνουν οι σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο, αστειεύομαι!!)
σε μια χώρα σαν την Ελλάδα που παλινοδεί μεταξύ αταξίας και χάους.
Επίσης δεν είχες αναφέρει στο πρώτο σου σχόλιο ότι εκπροσωπούσες την οικογένεια και ότι πρόκειται
για επιθυμία του αείμνηστου πατέρα σου να αναγράφεται το επίθετό σας έτσι.
Δυστυχώς διατηρώντας το PERIS CORNER συχνά λαμβάνω μηνύματα
και σχόλια που πολλές φορές και ύστερα από προσωπική έρευνα δεν ισχύουν και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Όπως και να έχει, είτε valampous ή valambous, η ευγενική προσφορά της οικογενείας σας στην ανάδειξη νέων και ταλαντούχων εικαστικών,
καλλιτεχνών είναι σημαντική σε μια χώρα που πνίγεται από κλίκες και πλακώνεται από τη σκιά της οικονομικής και της εργασιακής ανασφάλειας.
Μια χώρα που καταφέρνει να επιπλέει και να ξεχωρίζει στον πολιτιστικό στερέωμα από τις πρωτοβουλίες ανθρώπων με όραμα και ευεργετών,
άλλωστε προέρχομαι από μια πόλη που έχει δώσει πολλούς τέτοιους διορατικούς ανθρώπους που θέλησαν να προσφέρουν στον τόπο.
Τέλος θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη αν θεώρησες την απάντησή μου ως επίθεση, στο πρόσωπό σου είτε ακόμη και στο θεσμό του ιδρύματος,
δεν ήταν αυτός ο στόχος μου. Ίσα ίσα που μέσα από το ιστολόγιο μου πάντα προσπαθώ να αναδεικνύω τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.
Θα χαρώ πολύ να λαμβάνω ενημερώσεις για τις δραστηριότητες του ιδρύματος και αν ποτέ βρεθείς στα Ιωάννινα θα ήταν τιμή σε μένα και τη σύζυγό μου να σε γνωρίσουμε.
Φιλικά,
Περικλής Χρήστου